Vyhľadávanie

Kontakt

PODPORNÁ SKUPINA PRE RODIČOV - čítajte viac...ADHD a tzv. Poruchy správania - SPREVÁDZANIE VÝVINOM. Individuálne a skupinové poradenstvo pre deti, rodičov, pedagógov...

PhDr. Marek LINHA, psychológ:
0944 657 507 - rodičia detí v LVS/DC, učitelia LVS a podobne
0948 901 851 - súkromne

Mgr. Silvia Illés: Pracovný list pre tematickú diskusiu rodičov - Potenciálne tresty za určité správanie.

09.05.2013 07:53

Literatúra uvádza nasledovný arzenál trestov. Čo si jednotlivých z nich myslíte, ktoré používate? Ako sa Vám osvedčujú?

Deti doma

Ak si neuložia hračky, nesmú ich používať. Ak vystrája pri stole, pošleme ho načas preč. Za krádež cukríka donútite dieťa cukrík vypľuť a vypláchnuť si ústa. Ak pomaly je, nedajte mu zákusok. Za záchvaty zlosti dieťa odvedieme preč do prázdnej miestnosti.  Radšej nech dieťa príde neskoro do školy, ako by sme ho mali príliš dôrazne poháňať. Neperte a nežehlite šatstvo, ktoré nie je na svojom mieste – v koši na špinavú bielizeň. Dieťa si zabúda ustlať posteľ, nesmie ísť spať, kým si ju neustelie. Odstráňte prikrývky, prestieradlá, alebo vankúše na 24 hodín, ak nie je posteľ ustlaná. Ak sa deti hádajú, dajte ich spolu do miestnosti, kým si spor nevyriešia. Ak sa deti hádajú kvôli televízii, vypnite ju na minútu. Ak dieťa použije nadávku, nech ju 200-krát zopakuje. Schovajte veci, ktoré nie sú uložené na svojom mieste.

Deti v škole

Ak dieťa odíde z ihriska, nemá nárok na prestávku. Na hodine sa hrá, nech zostane cez prestávku v triede a pokračuje v tom 5 minút.

Mládež doma

Ak príde neskoro domov, na druhý deň musí prísť o hodinu skôr. Ak nemá bicykel vonku, nedostane ho celý týždeň. Ak sa mu nepáči matkino varenie, nech uvarí jednu kompletnú večeru. Nesmie si na čas požičať auto, ak nepríde na čas domov, ak prekročí povolenú rýchlosť atď. Ak v zlosti niečo rozbije, nech si zarobí na novú vec.

Mládež v škole

Ak vynechá cvičenie, nesmie sa zúčastniť nejakej hry atd. Za rozhadzovanie odpadkov - zbieranie odpadkov.

Osoby v ústavných zariadeniach

Ak znečistí záchod, musí upratať celú kúpelňu. Za záchvaty zlosti dočasná izolácia.

 

Zostavené podľa materiálu z kurzu KBT v Liptovskom Mikuláši 2012/2013 - R. Vance Hall: Regulovanie správania