Vyhľadávanie

Kontakt

PODPORNÁ SKUPINA PRE RODIČOV - čítajte viac...ADHD a tzv. Poruchy správania - SPREVÁDZANIE VÝVINOM. Individuálne a skupinové poradenstvo pre deti, rodičov, pedagógov...

PhDr. Marek LINHA, psychológ:
0944 657 507 - rodičia detí v LVS/DC, učitelia LVS a podobne
0948 901 851 - súkromne

Mgr. Alica Kopernická: RELAXÁCIA pre rodičov

09.05.2013 08:13

Sadnite si tak, aby sa vám sedelo čo najpohodlnejšie. Môžete si položiť ruky voľne na stehná. Nohy si položte tak, aby ste sa cítili čo najpohodlnejšie. Zavrite si oči a počúvajte môj hlas. Pravidelne dýchajte – ná-dych, vý-dych... 

Upokojte sa, uvoľnite sa. Vzďaľuje sa od vás každý vonkajší hluk a vnútorná starosť. Odovzdávate sa pokoju. Okolie je vám ľahostajné. Myšlienky sú ľahostajné.

Ste pokojní a uvoľnení.

Nohy sa ľahko dotýkajú podlahy. Aj prsty na nohách sú uvolnené. Uvoľňujú sa vám členky, lýtka, kolená. Stehná a bedrá splývajú s kreslom.

Chrbát akoby sa rozširoval.

Uvoľňujú sa vám ramená a ruky. Máte uvolnené lakte, zápästia a prsty na rukách.

Uvoľňuje sa krk a hlava.

Viečka sa ľahko dotýkajú očí. Sánka sa uvolní. Čelo je vyhladené.

Ste pokojní a uvoľnení.

Ruky vám oťažievajú...sú príjemne ťažké. Aj nohy vám oťažievajú...sú príjemne ťažké. Ruky sú ťažké. Celé telo oťažieva. Celé telo je príjemne ťažké. Nechce sa vám pohnúť, cítite sa príjemne. Cítite ako sa vám v tele rozlieva príjemné teplo...od nôh až k ramenám príjemné teplo.

Celé telo je uvoľnené, ťažké, teplé a zohriate odpočíva.

Ste pokojní a uvolnení.

Dýchanie voľne plynie. Dýchanie je pokojné a pravidelné. Čelo je príjemne chladné. Hlava je čistá a jasná. Každá bunka vášho tela správne funguje. Cítite sa príjemne. Vaše telo odpočíva.

Teraz si budete predstavovať, čo vám poviem. Myšlienky nechajte voľne plynúť.

Pred vašim vnútorným zrakom sa objaví obraz vášho bezpečného miesta. Miesta, kde sa cítite pokojne a uvoľnene. Môže to byť miesto, ktoré dobre poznáte...môže to byť miesto, kde ste boli len raz...alebo si to miesto môžete vymyslieť. Vaše bezpečné miesto vidíte stále jasnejšie a zreteľnejšie. To miesto môže byť u vás doma... v prírode...na dovolenke, alebo to môže byť miesto kam len túžite ísť. Je na vás, aké miesto si zvolíte. Ruky sú uvoľnené, nohy sú uvoľnené. Dýchanie je pokojné a pravidelné. Celé vaše telo je pokojné a uvoľnené. Predstavte si bezpečné miesto, kde máte od všetkého pokoj, nič vás nevyrušuje, kde sa cítite príjemne. Cítite sa pokojne a uvoľnene. Ak to miesto máte, môžete tam oddychovať alebo robiť svoju obľúbenú činnosť. Ak chcete môžete si tam niekoho zavolať. Zotrvávajte vo vašich predstavách. Popri tom, ako si predstavujete, celé vaše telo je pokojné a uvoľnené. Každá bunka vášho tela správne funguje. Ruky sú uvoľnené, nohy sú uvoľnené, celé telo je pokojné a oddychuje. Vychutnávate si príjemný pocit pokoja. Predstavujete si svoje bezpečné miesto. Ste pokojní a uvoľnení. Tento pocit pokoja vo vás zostane po celý zvyšok dňa. Domov pôjdete oddýchnutí a pokojní.

Obrazy a myšlienky sa postupne vzďaľujú, zorné pole tmavne.

Ruky a nohy sa postupne pohnú, vracia sa vám čulosť. Napnite svaly na rukách a nohách. Zatnite päste. Poriadne sa natiahnite, zhlboka sa nadýchnite a oči sviežo otvorte.