Vyhľadávanie

Kontakt

PODPORNÁ SKUPINA PRE RODIČOV - čítajte viac...ADHD a tzv. Poruchy správania - SPREVÁDZANIE VÝVINOM. Individuálne a skupinové poradenstvo pre deti, rodičov, pedagógov...

PhDr. Marek LINHA, psychológ:
0944 657 507 - rodičia detí v LVS/DC, učitelia LVS a podobne
0948 901 851 - súkromne

Mgr. Alica Kopernická: Relaxácia pre rodiča ( v 1. osobe )

17.05.2013 10:48

Sadnite si tak, aby sa Vám sedelo čo najpohodlnejšie. Môžete si položiť ruky voľne na stehná. Nohy si položte tak, aby ste sa cítili čo najpohodlnejšie. Pravidelne a pomaly dýchajte. Zavrite si oči a v duchu si hovorte nasledujúci text:

Upokojím sa, uvoľním sa. Vzďaľuje sa odo mňa každý vonkajší hluk a vnútorná starosť. Odovzdávam sa pokoju. Okolie je mi ľahostajné. Myšlienky sú ľahostajné. Som pokojná/ý a uvoľnená/ý.

Nohy sa mi ľahko dotýkajú podlahy. Aj prsty na nohách mám uvolnené. Uvoľňujú sa mi členky, lýtka, kolená. Stehná a bedrá splývajú s kreslom. Chrbát akoby sa mi rozširoval. Uvoľňujú sa mi ramená a ruky.Mám uvoľnené lakte, zápästia a prsty na rukách. Uvoľňuje sa mi krk a hlava. Viečka sa ľahko dotýkajú mojich očí. Sánka sa mi uvolní. Čelo mám vyhladené. Som pokojná a uvoľnená. Ruky mi oťažievajú. Obe moje ruky sú príjemne ťažké. Aj nohy mi oťažievajú. Obe moje nohy sú príjemne ťažké. Celé telo mi oťažieva. Celé telo mám príjemne ťažké. Cítim ako sa mi v tele rozlieva príjemné teplo. Celé moje telo je uvoľnené, ťažké, teplé a zohriate odpočíva. Som pokojná a uvoľnená. Moje dýchanie voľne plynie. Dýcham pokojne a pravideľne.Čelo mám príjemne chladné. Moja hlava je čistá a jasná.Každá bunka môjho tela správne funguje. Cítim sa príjemne. Moje telo odpočíva.

Pred mojim vnútorným zrakom vidím obraz lúky. Obraz lúky vidím stále jasnejšie a zreteľnejušie. Je jar, príroda sa prebúdza, je plná energie, vzniká nový život. Sedím na tráve, cítim ako ma tráva hladí na nohách a rukách. Cítim sa pokojne a uvoľnene. Počujem spievať vtáky a cvrlikať cvrčky. Počujem ich jasne a zreteľne. Mám zatvorené oči a cítim ako ma zohrievajú teplé lúče slnka. Zohrieva ma slnko a nabíja ma novou energiou. Jemný vánok mi chladí čelo. Cítim vôňu lúčnych kvetov, ktoré sú všade navôkol. Sedím na lúke, cítim sa pokojne, som plná energie. Vychutnávam si príjemný pocit pokoja. Som pokojná a uvoľnená. Cítim sa byť nabitá novou energiou. Tento pocit vo mne zostane po celý zvyšok dňa. Kedykoľvek budem potrebovať, vybavím si tento obraz a nabije ma novou energiou.

Obrazy a myšlienky sa postupne vzďaľujú, zorné pole tmavne. Ruky a nohy sa mi postupne pohnú, vracia sa mi čulosť. Napnem svaly na rukách a nohách. Zatnem päste. Poriadne sa natiahnem, zhlboka sa nadýchnem a oči sviežo otvorím.